A világon egyedülálló citerát készített Józsi

Megnézték a pitvarosi naplementét
2016-07-12
Megcsapolták a kombájnt
2016-07-13

Fakulcsos citerát készített a 25 éves makói Fodor József. A fémipari végzettségű fiatalember ezt saját magának alkotta, emellett megrendelésre is szokott csinálni egyedi megjelenésű hangszereket.

DSCN3194 Nem szokta színnel festeni őket, ezekre már csak a lakk és a húrok kerülnek

Már gyerekkorában is sokat játszott fával, középiskolában már fapipákat készített, majd hét évvel ezelőtt a vásárhelyi ősi mesterségek kiállításán ismerkedett meg komolyabban a citerával, persze találkozott már vele, hiszen korábban néptáncra járt. Akkor elhatározta, hogy megtanul játszani egy komoly hangszeren, ám diákként sokallta az ára, ekkor határozta el, hogy készít egyet magának.

Először az Interneten keresgetett, ám nem sok mindent talált, majd előkerült dédnagyapja citerája és azt lemérve, lemásolva bükkfából megalkotta első saját eszközét. Utána készült több is, majd megkereste a vásárhelyi Szakál László mestert, aki további tanácsokat adott neki.

DSCN3198

Józsi évek óta részt vesz az örkényi Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánc Táborban, az első óta nagyon komolyan veszi a citerakészítést. – El tudok készíteni egy megbízható, hagyományos hangszert. Ilyenkor már nem hagyhatom abba – fogalmazott. Főállásban az egyik makói gyárban dolgozik, így vagy délelőtt, vagy délelőtt tud foglalkozni a hangszerekkel. A legújabb darabok száradással, faragással, ragasztással együtt három hónapja készülnek.

DSCN3196

A fakulcsos citeráját egy éve csinálta, 10 centiméterrel hosszabb mint az átlag. – Szerettem volna egy sajátot készíteni, ami csak az enyém – árulta el, majd hozzátette: akadt már érdeklődő, ám ez csak egy prototípus, van még rajta javítani való. A kulcsok ammóniával edzett akácfából vannak és kézi munkával faragta ki, darabját 25 perc alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.